De o anumită perioadă de timp în spațiu public s-a lansat ideea că legea 153/2017, ceea a salarizării unice trebuie să  fie aplicată cu celeritate în cadrul institutelor de cercetare dezvoltare (INCD-uri).

Mesajele alarmante, chiar producând panică au venit de la diverse sindicate, federații , ONG-uri, blog-uri fiind apoi preluate de site-uri de știri, publicații online și chiar de declarații oficiale. Frumoasă manipulare. Care este interesul? Acțiunile defășurate sunt „ca la manual”.

Să detaliem:

Institutul național de cercetare-dezvoltare lNCD reprezintă o forma de organizare instituțională specifică activităților de cercetare-dezvoltare așa cum prevede  art. 17) din O.G. nr.57/2002 , privind cercetarea științifica și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări prin Legea nr. 324/2003.  

Să urmărim articolul 17:

(1) Institutul național de cercetare-dezvoltare – INCD, reglementat prin prezenta ordonanță, denumit în continuare institut național, reprezintă o formă de organizare instituțională specifică activităților de cercetare-dezvoltare, cu scopul de a asigura desfășurarea acestor activități, precum și consolidarea competentei științifice și tehnologice în domeniile de interes național, stabilite în acord cu strategia de dezvoltare a României.

(2) Institutul naţional este persoană juridică română care are ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare şi care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, calculează amortismente şi conduce evidenţa contabilă în regim economic.

(3) Institutul naţional are patrimoniu propriu şi administrează patrimoniul public şi privat al statului pentru asigurarea desfăşurării activităţii şi funcţionează, după caz, în coordonarea/subordinea unui organ de specialitate al administraţiei publice centrale sau a unei instituţii de învăţământ superior de stat acreditate, potrivit legii.

Institutele nationale de cercetare·dezvoltare sunt entitati organizate și infiintate conform Ordonantei Guvernului nr. 57 /2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, avand statut juridic de INSTITUTIE de DREPT PUBLIC, nu de institutie publica si nefiind nominalizate in prevederile art.2 alin.(1) din Legea-cadru nr.153/2017. 

Prin urmare Legea-cadru nr, 153/2017 nu se aplica institutelor naționale de cercetare-dezvoltare unde salariile se stabilesc prin contractul colectiv de munca (CCM); respectiv prin contractele individuale de munca (CIM), conform-Legii nr.”53/’2003  Codul muncii, republicata si Legii nr .62/2011 privind dialogul social. 

Concluzii:

  1. Sindicatele, federațiile, ONG-urile, blog-urile, ar trebui sa vină în sprijinul cercetătorilor nu împotriva lor. Prezentarea eronată și trunciată a  prevederilor legale duc cercetătorii și opinia publica în eroare. Nu mai manipulați. Cazurile de încălcarea legilor și a bunului simt trebuie tratate punctual de autoritățile abilitate, fără a fi afectata activitatea întregului sistem de cercetare.
  2. Aplicarea legii 153/2017 nu este binevenită pentru INCD-uri, în special pentru personalul implicat direct in cercetare, de la tehnician, asistent de cercetare pana la CS1. 
  3. Directorii Generali ai INCD-urilor au salarii stabilite prin contractele de management (conform HG 576/2016) încheiate cu autoritatea de cercetare (ANCSI, MCI, MEC, etc) sume prevazute anual in BVC (bugetul de venituri si cheltuieli) aprobate de consiliile de administrație.  

Un gând despre „Manipulare și panică în cercetare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s