Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.
(sursa: http://www.wikipedia.org)

De de în cercetare?
Așa cum am spus și în postarea precedentă, „Manipulare și panică în cercetare„, se încearcă perturbarea activității de cercetare chiar din interior. De unde din interior? Diversele grupuri, grupulețe adunate sub diverse forme, blog-uri, ONG-uri, sindicate, federații toate cu preocupări declarate și în sprijinul cercetării și pentru cercetători.
Culmea este ca aceste grupuri se confundă, adică îi găsești peste tot. Aceeași oameni fac și blog-uri, sunt și în sindicate, în federații sindicale și chiar în ONG-uri cândva serioase. Chiar și avocatul care reprezintă entitățile este același.
Ce fac? Manipulare și bullying!
Acțiunile pot fi de genul:
- Zeci de plângeri, cu false probleme, la Politie, DNA, ANI, ITM, Tribunal, Judecătorie, Curtea de Conturi, Corpul de Control al Primului Ministru și la multe alte autorități, probabil și la Patriarhia Română. Sesizările sunt făcute asupra conducerilor institutelor de cercetare dar și a diverselor persoane vulnerabile (cercetători, personal auxiliar). SCOPUL: bullying, destabilizarea activității de cercetare, stabilirea de teamă în cadrul cercetătorilor spre a fi manipulați și radicalizați.
- Lansarea programată și bine coordonată unor de sesizări către comisiile de etică din cadrul INCD-urilor pentru diverse probleme inventate. Soluționarea sesizărilor de către comisiile de etică (cu membrii și persoane cheie din aceleași grupuri mai sus menționate) s-a făcut cu foarte mare celeritate și „legalitate”. Scopul: bullying, asupra persoanei incriminate, a comisiilor de concurs, CNADTCU, MEC și a directorilor de institute. Trebuia marcată încă o acțiune „neconformă”.
- Nerespectarea unor reguli de conduită internă și de bun simț, în cadrul institutelor de cercetare este o acțiune progresistă, un bullying care trebuie acceptat de conducere. Sesizarea Comisiei de Disciplină este contestată de același avocat menționat mai sus. Scopul: bullying, sfidarea normelor de conduită și a bunului simț, atacul și provocarea conducerii institutelor, creerea unui precedent și escaladarea acțiunilor anarhice în cadrul INCD-urilor.
- Insistență disperată, sub toate mijloacele (blog-uri, comunicate, petiții la diverse foruri, articole în presă la „prieteni”) privind clasarea/încadrarea cercetătorilor sub incidența legii 153/2017 privind finanțarea unitară. Acest aspect are consecințe foarte grave asupra cercetătorilor din România. Am discutat subiectul în articolul precedent „Manipulare și panică în cercetare„). Scopul: bullying, manipulare, instalare de teamă și radicalizare în rândul cercetătorilor, ca apoi acele grupulețe de oameni, sub diverse forme să „lupte” pentru salvarea cercetătorilor.
- O ultimă găselniță este aceea că ANI (Agenția Națională de Integritate) trebuie să impună institutelor de cercetare și universităților ca persoanele din conducere să depună de declarația de avere și de interese. Petiția este semnată de același avocat (fost angajat ANI). Scopul: bullying-ul asupra întregului management din sistemul de cercetare, slăbirea acțiunilor de management, realizarea de breșe și bineînțeles oferirea de soluții salvatoare pentru cercetarea românească. Pentru acest aspect va rog să consultați GHIDUL DE COMPLETARE A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI DE INTERESE, EDIȚIA 2019. NOTĂ: Subsemnatul are depuse declarațiile respective în ultimii ani, nu ca o obligație legală ci ca răspuns al unor acțiuni de bullying al sindicatului Radiația asupra conducerii INFLPR unde și eu fac parte.
Trebuie să luăm atitudine față de acțiunile de bullying, manipulare, și radicalizare.
Menirea cercetătorilor este să producă tehnologii, produse inovative și nu în ultimul rând cunoaștere.